SK CZ DE CH HU AT BG

Späť

Infekcie spôsobené potravinami a tehotenstvo

Pridal: Otehotnenie.sk Pridané: 22:45, 1.02.2011 Počet zobrazení: 5827

01 February 2011

V tehotenstve môže byť imunitný systém kvôli hormonálnym zmenám oslabený. Bežné infekčné ochorenia môžu preto predstavovať dlhší a zložitejší proces a ohroziť tak zdravie matky a dieťaťa. Je preto dôležité, aby sa zabránilo potenciálnym infekciám čo najviac a vyhlo sa tak zdrojom nákazy, ktoré by mohli poškodiť nenarodené dieťa. Tehotné ženy by sa mali zdržať tzv. rizikových potravín (surové alebo nedovarené mäso, mleté bravčové mäso a údeniny, neupravované mlieko alebo výrobky z neupraveného mlieka, zrejúce syry, údené ryby, surové kôrovce a surové vajcia) a pri príprave a skladovaní potravín venovať osobitnú pozornosť hygiene. Stručný prehľad z najnebezpečnejších infekčných chorôb v tehotenstve a tipy, ako sa im vyhnúť, Vám prináša nasledujúci článok.

Listerióza a tehotenstvo
Infekčné ochorenie spôsobené baktériou Listeria monocytogenes môže vypuknúť niekoľko dní až mesiacov po požití infikovanej potraviny. Listéria je všadeprítomná v našom prostredí, a to najmä v komposte, pôde alebo odpadových vodách. Preto najmä pri príprave šalátov a zeleniny dôkladne očistite a umyte suroviny a nezabudnite ani na svoje ruky.
Ak sa u tehotných žien objaví infekcia spôsobená listeriou, bude sa spočiatku jednať o chrípkové príznaky (horúčka, bolesti nôh, celková svalová slabosť, únava, ...).
Existuje riziko, že baktérie preniknú až k plodu a môžu mať za následok predčasný pôrod alebo mŕtvy plod.
Listeria je tiež často prítomná v krmivách, najmä v siláži. Nespracované potraviny živočíšneho pôvodu, ako sú neupravené mlieko a výrobky z neho, vajcia, surové mäso a ryby by teda mohli byť nositeľmi. Nesmie sa zabúdať ani na skutočnosť, že aj prevarené alebo pasterizované výrobky môžu byť listériou rekontaminované v priebehu ich spracovania. Jedná sa predovšetkým o tavené syry alebo balené či krájané mäso. Ani chladené výrobky neposkytujú ochranu proti listérii, pretože patogény sa môžu stále rozširovať aj tesne nad bodom mrazu (chladnička)!

Tehotenstvo a toxoplazmóza
Parazit a prvok Toxoplasma gondii je pôvodcom tzv. toxoplazmózy. Ako hostiteľ patogénu slúžia mačky, ako medzihostiteľ patria ostatné zvieratá vrátane človeka.
Ľudia sú infikovaní buď požitím surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa (steak medium, tatársky biftek, atď.), v ktorom už existujú tkanivové cysty alebo z infekčných mačacích výkalov.
V súvislosti so skríningovými testami sa počas tehotenstva bežne určujú protilátky s ohľadom na toxoplazmózu. Ak je test negatívny, znamená to, že žena nemá žiadne protilátky proti toxoplazmóze a preto je nutná opatrnosť a žiadny kontakt s patogénmi.
Inkubačná doba je asi 8-22 dní, potom sa u asi 50% tehotných žien prejavia chrípkové príznaky.
Ak bola matka infikovaná počas tehotenstva prvýkrát, u asi 40% plodov sa vyskytne infekcia spôsobená patogénmi toxoplazózy. Najčastejšie k tomu dôjde v poslednom trimestri tehotenstva. Ale prvá infekcia, najmä v skorej fáze tehotenstva môže mať pre nenarodené dieťa katastrofálne následky: narodenie mŕtveho dieťaťa, meningitídu, kalcifikácie mozgu, očné infekcie a dokonca slepotu, hydrocefalus ("voda na mozgu"), kŕčové stavy alebo ochrnutie. Väčšina detí, ktoré boli nakazené v maternici toxoplazmózou, našťastie po pôrode žiadne tieto príznaky nejavili. Avšak, je tu aj nebezpečenstvo, že v nasledujúcich rokoch dôjde k neskorému poškodeniu.
Aby sa zabránilo infekcii Toxoplasmou gondii, tehotné ženy by sa mali vyhnúť kontaktu s neznámymi mačkami. Jedná sa najmä o mačky, ktoré nežijú v domácnosti a mačky, ktorých stravovacie návyky nie sú kontrolované.
Podobne, pri práci na záhrade by mali tehotné používať rukavice, aby sa zabránilo kontaktu s mačacími výkalmi.

Tehotenstvo, Salmonella a Campylobacter
Salmonela a kampylobakter sú primárne zodpovedné za viac než 90% všetkých bakteriálnych infekcií z potravín. Priame riziko od týchto hnačkových patogénov pre plod neexistuje.
Prenos je vo väčšine prípadov spôsobený nedostatočne tepelne upraveným mäsom (predovšetkým hydiny) a neupraveným mliekom, v prípade salmonely sú to surové vajcia.

Tehotenstvo a plesne
Infekcie spôsobujúce mykózy (plesne) sa u zdravých ľudí objavujú len zriedkavo. Zvyčajne sa vyskytujú iba u rizikových pacientov, napr. u pacientov s transplantáciou kostnej drene. Mykózy pre tehotné ženy nie sú nijako zvlášť nebezpečné.
Za určitých klimatických podmienok (nedostatočné vetranie, vlhkosť, teplo) môžu niektoré hubové plesne tvoriť hubové toxíny, tzv. mykotoxíny. Tieto mykotoxíny sú prítomné v plesnivých potravinách aj na miestach, na ktorých nie je viditeľný rast plesní. Z tohto dôvodu nie je v žiadnom prípade dostačujúce odstrániť z infikovanej potraviny len plesnivú časť!
Všeobecne platí, že plesnivé potraviny by mali byť zlikvidované. To platí najmä pre tehotné ženy! Niektoré mykotoxíny môžu aj v najmenších množstvách spôsobiť karcinogénny účinok, hlavne pri dlhodobom užívaní alebo poškodiť genetiku. Primárne účinky na dieťa tu nie sú, ale možné dlhodobé následky sú stále predmetom vedeckých diskusií.
Akútna otrava veľkým množstvom plesňových toxínov môže vyprovokovať poškodenie pečene, obličiek, nervov, kože a slizníc. Hormonálne zmeny sú tiež možné.
Známe mykotoxíny z plesnivého obilia sú v súčasnosti vďaka vysoko kvalitnej výrobe potravín a prísnej kontrole nemožné.

Tipy pre stravovanie počas tehotenstva
Všeobecné hygienické pravidlá:

  • pravidelné umývanie rúk pred a po príprave jedla, po kontakte so zvieratami, a po návšteve toalety
  • používajte vždy čisté uteráky a kuchynské utierky (tie sú často používané príliš dlho)
  • spracovanie mäsa a ďalších surových potravín je najlepšie na hladkom povrchu, nie na malých, zle umývateľných pracovných plochách.
  • čistenie pracovnej plochy ihneď po použití
  • oddelené skladovanie surovín a hotových jedál v chladničke
  • časté čistenie chladničky (1x/týždenne)
  • u citlivých produktov zabezpečte, aby nebol prerušený reťazec chladenia
  • nepoužívajte potraviny, u ktorých vypršal dátum minimálnej spotreby
  • plesnivé potraviny a jedlá patria do odpadu, nestačí len odstrániť viditeľnú plesnivú časť
  • udržujte odstup medzi domácimi zvieratami a kuchyňou, príp. inou miestnosťou, kde skladujete, pripravujete jedlo

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať nasledujúcim potravinám:

  • žiadne surové alebo nedovarené mäso (napr. steak medium, carpaccio, hovädzí biftek)
  • žiadne neupravené mlieko alebo výrobky z neupraveného mlieka
  • žiadne potraviny zo surových vajec
  • žiadne tavené a plesňové syry
  • žiadne mleté mäso a klobásy
  • žiadne údeniny
  • žiadne surové morské plody (sushi)
  • ovocie, zelenina a šaláty by mali byť vždy umyté pod prúdom vody
  • BIO MACA Peruánska FORTE | prášok 250 g | Koncentrát 4:1

    NOVINKA

    BIO MACA peruánska FORTE - v koncentrácií 4:1 znamená, že ide o 4x koncentrovanejší extrakt MACA...

    EAN: 8588004160019

    Dostupnosť: Skladom

    • 35 € s DPH
  • BIO MACA Peruánska STRONG | Kapsule 120cps | 600mg | Koncentrát 2:1

    NOVINKA

    BIO MACA peruánska STRONG - kapsule - v koncentrácií 2:1 znamená, že ide o 2x koncentrovanejší...

    EAN: 8588004160033

    Dostupnosť: Skladom

    • 21,35 € s DPH
  • BIO MACA Peruánska | prášok 250 g | s príchuťou malín

    NOVINKA

    Pre tých, ktorí nemajú radi korenistú chuť MACY sme pripravili novinku. BIO MACA Peruánska v...

    EAN: 8588004160514

    Dostupnosť: Skladom

    • 22 € s DPH
  • >

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
  • AKCIA - BlueFertil a PinkFertil - Partnerská trojmesačná kúra - vitamíny pre podporu plodnosti muža a ženy
  • Zľavy až 10% na Otehotnenie.sk
  • BlueFertil - pre podporu mužskej plodnosti a kvality spermií
  • PinkFertil - doplnok stravy pre podporu ženskej plodnosti
  • Ovulačné a tehotenské testy s vysokou presnosťou a citlivosťou za super ceny
  • Previous
  • Ďalší

Prihlásenie