Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná

Latinský názov: Cichorium intybus L

tráviaci systém, rany, reuma, parazity, dýchací systém

Pôvod

Hoci čakanku obyčajnú mnohí považujú za burinu, má nenahraditeľné liečivé účinky. Pôvodom je zo západnej Ázie, Európy a severnej Afriky. Rastie na vápenatých pôdach, lúkach, pasienkoch, v parkoch, pri potokoch, okrajoch ciest, násypoch, popri záhradkách a v medziach. Už v minulosti bola považovaná za magickú bylinu. Napríklad, starí Egypťania jej pripisovali veľkú moc a verili, že čistí pečeň a krv. Používali ju tiež ako zeleninu, ktorú pridávali do pokrmov, aby sa dožili vysokého veku v dobrom zdraví. Záznamy o nej sa našli v egyptských papyrusoch už zo 4. tisícročia p.n.l. V Antike ju tiež konzumovali ako šalátovú zeleninu s liečivými účinkami. V starovekých východných kultúrach čakanka nosila krásu, moc a úspech.

Charakteristika

Čakanka má ľudovo mnoho mien. Prezýva sa aj cigória, cigorka, cichorie, čaganka, čekánek, korenie svätého Petra, Hanička, podražník i nemecká káva. Je to trvácna bylina rastúca niekedy do výšky až 150 cm. Tvorí rozkonárený trs s pevnými stonkami. Má vreteňový koreň a zo zeme vyrastajú prízemné lístky. Stonky sú zakončené jasno modrými kvetmi. Rastlinka obsahuje mliečnu šťavu, ktorá po odrthnutí vyteká.

Zbieraná časť 

Čakanka kvitne od mája do októbra. Zbierajú sa jej kvety za slnečného počasia a koreň, ktorý sa vykopáva po odkvitnutí, čiže na jeseň. Časti rastlinky sa sušia v tieni, voľne rozložené.

Účinky

Čakanka obyčajná je výborným zdrojom probiotika inulínu, ktorý podporuje rast zdravých baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie organizmu. Probiotické účinky zabraňujú aj vzniku zápalov, infekcií a nádorových ochorení. Čakanka je bohatá tiež na vitamín A, potrebný pre zdravie očí a vitamín C, ktorý posilňuje imunitu. Taktiež obsahuje draslík, železo podporujúce krv, horčík, ktorý uvoľňuje svaltsvo a kyselinu listovú. Koreň tejto rastlinky obsahuje aj éterické oleje a uplatňuje sa pri liečbe cukrovky.

Čakanka pomáha pri všetkých chorobách pečene, vrátane ťažkej cirhózy, problémoch so slezinou, žlčových kameňoch, rakovine žalúdka a pankreasu, žltačke, pri chorobách tráviaceho traktu i nechutenstve. Čerstvé listy prečistia hrubé črevo, močové ústrojenstvo a pôsobia pozitívne na trávenie. Vďaka svojim antibiotickým účinkom pôsobí protizápalovo, dezinfikuje črevá, čistí krv, vypudzuje obličkové i močové kamene, lieči reumu a dnu.

Látky obsiahnuté v tejto rastlinke majú pozitívny osoh aj pre ženské zdravie, pričom nastolujú hormonálnu rovnováhu a zmierňujú symptómy predmenštruačného syndrómu.

Čakanka sa využíva aj pri liečbe kožných chorení, ekzémov, akné, vredov, opuchlín, zápalov kože, rezných rán a podliatín. Tiež sa používa ako sedatívum na upokojenie a pôsobí aj proti častému nočnému budeniu. Zabraňuje tiež nadmernému vypadávaniu vlasov a podporuje rast vlasov.

V gastronómii sa používa do šalátov a koreň čakanky sa spracúva na bezkofeínovú kávu. Vďaka nízkej hodnote a sladkej chuti sa používa ako sladidlo vhodné aj pre diabetikov.

Upozornenie

V prípade čakanky obyčajnej nie sú známe žiadne obmedzenia pri jej užívaní. Rovnako nie sú známe žiadne nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré by mohli ohrozovať ľudí trpiacich rôznymi ochoreniami.

Kontraindikácie

Doposiaľ nie je známa žiadna neznášanlivosť čakanky obyčajnej s látkami iných liečiv. Rovnako neboli doposiaľ zistené ani žiadne vedľajšie kontraindikácie vyplývajúce z užívania tejto liečivej rastliny s inými liekmi.