Škoricovník
Škoricovník
Latinský názov: Cinnamomum
trávenie, metabolizmus, nachladnutie, reuma, celulitída, infekcie, afrodiziakum, menštruácia
Pôvod
Škoricovník pochádza z južnej Číny, no má množstvo druhov, ktoré sa v súčasnosti pestujú v Indii, Vietname, Číne, Indonézii, Thajsku, na Srí Lanke, tichomorských ostrovoch a v Strednej a Južnej Amerike. Je známy už viac ako 4000 rokov a viac ako dochucovadlo či sladidlo, škoricu vtedy využívali pre zdravotné účely. V starom Egypte ju ľudia používali na mykózy nôh či žalúdočných a črevných problémoch. Dokonca ju používali do prípravkov na balzamovanie tiel, pretože okrem krásnej vôni, verili v jej ochranné sily. Za zázračnú ju považovali aj starí Gréci a v Číne mala dokonca istú dobu vyššiu hodnotu ako zlato. V stredoveku bola škorica po čiernom korení jednou z najcennejších korenín na svete.
Charakteristika
Škoricovník je vždyzelený tropický strom alebo ker dorastajúci do výšky až 15 metrov. Kmeň má popolavosivú popraskanú kôru. Listy sú svetlozené, krátko stopkaté, kožovité, majú výraznú žilnatinu a arómu. Drobné žlté alebo biele kvety pozostávajú z vrcholíkových zväzkov a príjemne voňajú. Plodom je bobuľa.
Zbieraná časť
Zbiera sa kôra, ktorú treba odlúpiť ešte začerstva. Treba ju hneď zrolovať a takéto tyčinky sa potom pomaly sušia v tieni. Vďaka enzýmom, ktoré obsahuje, sa kôra počas sušenia sfarbí do hnedo-červena.
Účinky
Najúčinnejšou látkou je silica, ktorá sa destiluje z kôry. Chemické zloženie i obsah sa odlišuje podľa toho, odkiaľ daný škoricovník pochádza. Škorica obsahuje okrem silice aj triesloviny a malé množstvo slizu.
Škorica sa používa najmä ako korenie a dochucovadlo do potravín, či už v mletej forme alebo zvinutých rolkách. Má nezameniteľnú vôňu, no aj liečivé účinky. Zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie, pomáha pri bolestiach žalúdka, chráni žalúdok pred vznikom žalúdočných vredov, podporuje tvorbu žalúdočných štiav, pôsobí proti nadúvaniu. Taktiež má antibakteriálne účinky, zabíja baktérie v ústach, dezinfikuje ústnu dutinu a osviežuje dych. Zároveň pôsobí ako antibiotikum, odstraňuje baktérie i plesne, a celkovo pôsobí na podporu imunitného systému.
Škorica znižuje hladinu cholesterolu, zabezpečuje pružnosť ciev a žíl, podporuje pevnosť cievnej steny, posilňuje svalstvo, reguluje krvný tlak, mierne znižuje zrážanlivosť krvi a prekrvuje organizmus. Taktiež znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu inzulínu. Oslabuje tiež niektoré negatívne účinky jedál s vysokým obsahom tuku, napomáha rýchlejšiemu tráveniu, zabraňuje výskytu plesí a nežiaducich mikroorganizmov v tráviacom trakte a pomáha s nadúvaním. Škorica je tiež výborným pomocníkom v boji proti celulitíde.
Priaznivo pôsobí aj na ženské problémy, potlačuje silné menštruačné bolesti, upravuje nepravidelnú menštruáciu a v neposlednom rade pôsobí ako afrodiziakum.
Škorica sa tiež používa v prevencii proti chrípke, angíne a prechladnutiu, je účinná v boji proti infekciám, pomáha s problémami močových ciest, pôsobí proti kašľu, uľavuje od bolesti svalov a kĺbov, znižuje prejavy reumy, pomáha pri Alzheimerovej chorobe a roztrúsenej skleróze, je tiež nápomocná pri artritíde a arterioskleróze. Ako jedna z mála má aj zahrievacie účinky a pomáha prekrviť končatiny.
Táto korenina tiež výrazne stimuluje mozgovú aktivitu, napomáha lepšej koncentrácii, zlepšuje pamäť, pozornosť i vizuálny postreh. Okrem toho sa používa i v aromaterapii, pričom má povzbudzujúce a relaxačné účinky, stimuluje dobrú náladu a zmierňuje negatívne pocity. Taktiž podporuje rast a kvalitu vlasov, používa sa na problematickú a aknóznu pleť, účinne bojuje s plesňami, ekzémom a tiež aj s pásovým oparom.
Upozornenie
So škoricou zaobchádzajte opatrne. Neprekračujte dennú dávku, ktorá je 1 až 6 gramov či maximálne 1 čajová lyžička. U detí je to ešte menej. Pričastá alebo pravidelná konzumácia škorice môže viesť k poškodeniu pečene a obličiek, pretože obsahuje kumarín. Ten by tiež mohol negatívne zareagovať s liekmi ako aspirín, warfarín či ibubrofén a spôsobiť zdravotné komplikácie. Konzumácia škorice sa neodporúča tehotným ženám. Nadmerné užívani škorice môže u citlivých osôb spôsobiť alergické reakcie ako vyrážky a iné nepríjemnosti.
Kontraindikácie
Nadmerné množstvo užívania škorice môže spôsobiť aj iné alergické reakcie, ako napríklad opuch jazyka, ústnej dutiny, ďasien, svrbenie, pocit pálenia či rany v ústach. Ak netrpíte zvýšenou hladinou cukru v krvi, pravidelné užívanie škorice môže spôsobiť hypoglykémiu, ktorá sa prejaví zvýšenou únavou, závratmi a mdlobami. Priveľa škorice naraz môže tiež spôsobiť problémy s dýchaním.