Infekcie spôsobené potravinami a tehotenstvo

V tehotenstve môže byť imunitný systém kvôli hormonálnym zmenám oslabený. Bežné infekčné ochorenia môžu preto predstavovať dlhší a zložitejší proces a ohroziť tak zdravie matky a dieťaťa. Je preto dôležité, aby sa zabránilo potenciálnym infekciám čo najviac a vyhlo sa tak zdrojom nákazy, ktoré by mohli poškodiť nenarodené dieťa. Tehotné ženy by sa mali zdržať tzv. rizikových potravín (surové alebo nedovarené mäso, mleté bravčové mäso a údeniny, neupravované mlieko alebo výrobky z neupraveného mlieka, zrejúce syry, údené ryby, surové kôrovce a surové vajcia) a pri príprave a skladovaní potravín venovať osobitnú pozornosť hygiene. Stručný prehľad z najnebezpečnejších infekčných chorôb v tehotenstve a tipy, ako sa im vyhnúť, Vám prináša nasledujúci článok.

Listerióza a tehotenstvo

Infekčné ochorenie spôsobené baktériou Listeria monocytogenes môže vypuknúť niekoľko dní až mesiacov po požití infikovanej potraviny. Listéria je všadeprítomná v našom prostredí, a to najmä v komposte, pôde alebo odpadových vodách. Preto najmä pri príprave šalátov a zeleniny dôkladne očistite a umyte suroviny a nezabudnite ani na svoje ruky.

Ak sa u tehotných žien objaví infekcia spôsobená listeriou, bude sa spočiatku jednať o chrípkové príznaky (horúčka, bolesti nôh, celková svalová slabosť, únava, ...).

Existuje riziko, že baktérie preniknú až k plodu a môžu mať za následok predčasný pôrod alebo mŕtvy plod. Listeria je tiež často prítomná v krmivách, najmä v siláži. Nespracované potraviny živočíšneho pôvodu, ako sú neupravené mlieko a výrobky z neho, vajcia, surové mäso a ryby by teda mohli byť nositeľmi. Nesmie sa zabúdať ani na skutočnosť, že aj prevarené alebo pasterizované výrobky môžu byť listériou rekontaminované v priebehu ich spracovania. Jedná sa predovšetkým o tavené syry alebo balené či krájané mäso. Ani chladené výrobky neposkytujú ochranu proti listérii, pretože patogény sa môžu stále rozširovať aj tesne nad bodom mrazu (chladnička)!

Tehotenstvo a toxoplazmóza

Parazit a prvok Toxoplasma gondii je pôvodcom tzv. toxoplazmózy. Ako hostiteľ patogénu slúžia mačky, ako medzihostiteľ patria ostatné zvieratá vrátane človeka.

Ľudia sú infikovaní buď požitím surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa (steak medium, tatársky biftek, atď.), v ktorom už existujú tkanivové cysty alebo z infekčných mačacích výkalov.

V súvislosti so skríningovými testami sa počas tehotenstva bežne určujú protilátky s ohľadom na toxoplazmózu. Ak je test negatívny, znamená to, že žena nemá žiadne protilátky proti toxoplazmóze a preto je nutná opatrnosť a žiadny kontakt s patogénmi. Inkubačná doba je asi 8-22 dní, potom sa u asi 50% tehotných žien prejavia chrípkové príznaky.

Ak bola matka infikovaná počas tehotenstva prvýkrát, u asi 40% plodov sa vyskytne infekcia spôsobená patogénmi toxoplazózy. Najčastejšie k tomu dôjde v poslednom trimestri tehotenstva. Ale prvá infekcia, najmä v skorej fáze tehotenstva môže mať pre nenarodené dieťa katastrofálne následky: narodenie mŕtveho dieťaťa, meningitídu, kalcifikácie mozgu, očné infekcie a dokonca slepotu, hydrocefalus ("voda na mozgu"), kŕčové stavy alebo ochrnutie. Väčšina detí, ktoré boli nakazené v maternici toxoplazmózou, našťastie po pôrode žiadne tieto príznaky nejavili. Avšak, je tu aj nebezpečenstvo, že v nasledujúcich rokoch dôjde k neskorému poškodeniu.

Aby sa zabránilo infekcii Toxoplasmou gondii, tehotné ženy by sa mali vyhnúť kontaktu s neznámymi mačkami. Jedná sa najmä o mačky, ktoré nežijú v domácnosti a mačky, ktorých stravovacie návyky nie sú kontrolované.

Podobne, pri práci na záhrade by mali tehotné používať rukavice, aby sa zabránilo kontaktu s mačacími výkalmi.

Tehotenstvo, Salmonella a Campylobacter

Salmonela a kampylobakter sú primárne zodpovedné za viac než 90% všetkých bakteriálnych infekcií z potravín. Priame riziko od týchto hnačkových patogénov pre plod neexistuje. Prenos je vo väčšine prípadov spôsobený nedostatočne tepelne upraveným mäsom (predovšetkým hydiny) a neupraveným mliekom, v prípade salmonely sú to surové vajcia.

Tehotenstvo a plesne

Infekcie spôsobujúce mykózy (plesne) sa u zdravých ľudí objavujú len zriedkavo. Zvyčajne sa vyskytujú iba u rizikových pacientov, napr. u pacientov s transplantáciou kostnej drene. Mykózy pre tehotné ženy nie sú nijako zvlášť nebezpečné.

Za určitých klimatických podmienok (nedostatočné vetranie, vlhkosť, teplo) môžu niektoré hubové plesne tvoriť hubové toxíny, tzv. mykotoxíny. Tieto mykotoxíny sú prítomné v plesnivých potravinách aj na miestach, na ktorých nie je viditeľný rast plesní. Z tohto dôvodu nie je v žiadnom prípade dostačujúce odstrániť z infikovanej potraviny len plesnivú časť!

Všeobecne platí, že plesnivé potraviny by mali byť zlikvidované. To platí najmä pre tehotné ženy! Niektoré mykotoxíny môžu aj v najmenších množstvách spôsobiť karcinogénny účinok, hlavne pri dlhodobom užívaní alebo poškodiť genetiku. Primárne účinky na dieťa tu nie sú, ale možné dlhodobé následky sú stále predmetom vedeckých diskusií.

Akútna otrava veľkým množstvom plesňových toxínov môže vyprovokovať poškodenie pečene, obličiek, nervov, kože a slizníc. Hormonálne zmeny sú tiež možné. Známe mykotoxíny z plesnivého obilia sú v súčasnosti vďaka vysoko kvalitnej výrobe potravín a prísnej kontrole nemožné.

Tipy pre stravovanie počas tehotenstva

Všeobecné hygienické pravidlá:

  • pravidelné mytí rukou před a po přípravě jídla, po kontaktu se zvířaty, a po návštěvě toalety...
  • používejte vždy čisté ručníky a kuchyňské utěrky (ty jsou často používány příliš dlouho), zpracování masa a dalších syrových potravin je nejlepší na hladkém povrchu, ne na malých, špatně omyvatelných pracovních plochách.
  • čištění pracovní plochy ihned po použití
  • oddělené skladování surovin a hotových jídel v chladničce
  • časté čištění chladničky (1x / týdně)
  • u citlivých produktů zajistěte, aby nebyl přerušen řetězec chlazení
  • nepoužívejte potraviny, u kterých vypršelo datum minimální spotřeby
  • plesnivé potraviny a jídla patří do odpadu, nestačí jen odstranit viditelnou plesnivou část
  • udržujte odstup mezi domácími zvířaty a kuchyní, příp. jinou místností, kde skladujete, připravujete jídlo

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať nasledujúcim potravinám:

  • žiadne surové alebo nedovarené mäso (napr. steak medium, carpaccio, hovädzí biftek)
  • žiadne neupravené mlieko alebo výrobky z neupraveného mlieka
  • žiadne potraviny zo surových vajec
  • žiadne tavené a plesňové syry
  • žiadne mleté mäso a klobásy
  • žiadne údeniny
  • žiadne surové morské plody (sushi)
  • ovocie, zelenina a šaláty by mali byť vždy umyté pod prúdom vody